Waarom krekels eten?

nutritional-superbomb
Eerst en vooral, krekels zijn een superbom aan voedingsstoffen!

"Waarom krekels?" kan je jezelf afvragen. "Waarom niet?" lijkt een betere vraag. Het zou zonde zijn om deze overvloed aan natuurlijke antioxidanten, eiwitten, vezels, vitamine B12, ijzer en zink te moeten missen.

Een verbeterde hersen- en darmfunctie terwijl je ook je botgezondheid verbetert en vermoeidheid vermindert? Daar zijn we niet tegen. Van krekels is bewezen dat ze dubbel zoveel eiwitten bevatten als rundvlees, terwijl ze daarnaast ook 7 keer meer vitamine B12 bevatten dan zalm, minus alle microplastics die in onze oceanen ronddrijven natuurlijk.

Momenteel eten zo'n 2 miljard mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dagelijks insecten. Ze worden al eeuwen geconsumeerd en zijn een cruciaal onderdeel geworden van veel diëten over de hele wereld. Op al die plaatsen worden ze als een absolute delicatesse beschouwd, en terecht!

Het is tijd om krekels écht te waarderen en te genieten van al hun verbazingwekkende voordelen.

protein

Eiwitten

63%
Krekels
32%
Kip
27,6%
Rundvlees
12,5%
Eieren
8,4%
Kikkererwten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn aanwezig in elke cel in je spieren, botten, hersenen, huid, haar en nagels. Gelukkig barsten krekels letterlijk van de proteïne!

Het is echter niet alleen de hoeveelheid proteïne die een verschil maakt voor onze gezondheid, maar eerder de kwaliteit ervan. Eiwitten bestaan ​​uit aminozuren. Van de 20 aminozuren zijn er 9 essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze niet kan produceren en dus via voedsel moet worden onderhouden.

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat dierlijk voedsel een goede bron is van complete eiwitten, terwijl plantaardig voedsel (granen, bonen, peulvruchten, noten en zaden) vaak één of meer essentiële aminozuren missen. Het lijkt er ook op dat dierlijke eiwitten het spieropbouwproces efficiënter in gang zetten.

"Wat heeft dit met insecten te maken?" vraag je je af? Krekels bevatten alle 9 essentiële aminozuren en hebben een eiwitgehalte dat twee keer zo hoog is als dat van rundvlees, gecombineerd met een milieu-impact die vergelijkbaar is met plantaardige eiwitten. Het beste van twee werelden, zou je kunnen zeggen. Zelfs binnen het insectenrijk zijn krekels de ster van de show met 63% puur compleet eiwit, vergeleken met 46% voor meelwormen en 20% voor sprinkhanen.

vitamin-b12

Vitamine B12

23,3 mcg
Krekels
7,5 mcg
Rundvlees
3,2 mcg
Zalm
3,1 mcg
Kaas
1,1 mcg
Eieren

Denk je er wel eens over na hoe geweldig het is als je hersenen en zenuwstelsel goed functioneren? Welnu, vitamine B12 speelt daarin een cruciale rol. Diezelfde vitamine is ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen, die zuurstof naar alle verschillende delen van ons lichaam transporteren. Daarnaast helpt vitamine B12 bij het maken en reguleren van ons DNA. Een gezonde dosis vitamine B12 zorgt niet alleen voor een beter energieniveau en een betere spijsvertering, maar heeft ook een positieve impact op je humeur. Maar... plotwending: ons lichaam maakt zelf geen vitamine B12 aan.

Geen zorgen: krekels zijn B12-krachtpatsers!

Een gezonde dosis vitamine B12 krijgen is heel belangrijk, vooral als je probeert jouw vleesconsumptie te verminderen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitamine B12, tenzij kunstmatig toegevoegd.

other

Zoveel meer

En alsof dat nog niet genoeg was, zorgen krekels ervoor dat je jouw voorraad Omega3, ijzer, mangaan, zink, fosfor, ... op peil houdt. De lijst gaat maar door.


In onderstaande tabel kun je zien hoeveel % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid je binnenkrijgt per eetlepel van 15 g krekelpoeder.

sustainability-superstar
En... op de gezondheid van de duurzame superster!

Misschien heb je het al gehoord: ons voedselsysteem veroorzaakt grote schade aan onze planeet. Het tast onze bodems aan en vervuilt zowel water als lucht. Tegelijkertijd verspillen we 30% van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd.

Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en bevolkingsgroei zetten de mensheid (jij!) ertoe aan om zichzelf opnieuw uit te vinden om in harmonie met onze planeet te blijven leven.

De olifant in de kamer? Die ziet er eigenlijk eerder uit als een koe, een varken of een kip. 80% van alle landbouwgrond is bestemd voor de productie van veevoeder, wat naar verwachting nog zal verdubbelen tegen 2050. Dus je begrijpt het plaatje: tenzij we ons voedsel gaan verbouwen op een planeet B of ergens op de melkweg, kunnen we beter de manier veranderen waarop we ons voedsel telen, verdelen en consumeren. Laten we ons voedselsysteem compleet herdenken en inzetten op kleine oplossingen met een grote impact. Chiiirp!

greenhouse-gas-emissions

Uitstoot van broeikasgassen

Om de woorden van Barack Obama te gebruiken: "Geen enkele uitdaging vormt een grotere bedreiging voor onze toekomstige generaties dan klimaatverandering." In de jaren tachtig ontdekten wetenschappers dat de door de mens veroorzaakte opwarming al een meetbaar effect had op het mondiale klimaat. Vandaag is er geen tijd meer te verliezen, indien we onze planeet leefbaar willen houden voor huidige en toekomstige generaties. Om het risico te verkleinen, moeten we onze uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen.

Dankzij klimaatwetenschap weten we nu dat de veeteelt verantwoordelijk is voor 18% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, een groter aandeel dan de transportsector. Gek, toch?

Het goede nieuws? Krekels stoten veel minder broeikasgasemissies uit dan vee en stoten helemaal geen methaan uit. Wist je dat 1 ton methaan overeenkomt met 25 ton CO2 ?!

Bron: Oonincx, D. G., Van Itterbeeck, J., Heetkamp, M. J., Van Den Brand, H., Van Loon, J. J., & Van Huis, A. (2010). An exploration on greenhouse gas and ammonia production by insect species suitable for animal or human consumption. PloS one, 5(12), e14445.

water-use

Waterverbruik

Kan je je voorstellen dat water het nieuwe goud wordt? Nu al worden naar schatting zo'n 3,2 miljard mensen in landbouwgebieden geconfronteerd met grote of zeer hoge watertekorten of -schaarste. Dit aantal zal alleen maar toenemen door de gevolgen van klimaatverandering.

BREAKING: water besparen door te douchen in plaats van een bad te nemen is niet meer voldoende. We moeten ook naar andere aspecten van ons leven gaan kijken om onze watervoetafdruk te verkleinen.

Het consumeren van krekels kan je daarbij helpen. Ze hebben aanzienlijk minder water nodig dan veeteelt.

Bronnen:

Van Huis, A., Van Itterbeeck, J., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. (2013). Edible insects: future prospects for food and feed security (No. 171). Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Mekonnen, M. M., & Gerbens-Leenes, W. (2020). The water footprint of global food production. Water, 12(10), 2696.

feed-conversion

Voederconversie

Krekels hebben een zeer hoge voederconversie-efficiëntie (het vermogen van een dier om de voeder om te zetten in een lichaamsgewicht, weergegeven als kg voer per kg gewichtstoename).

Dat is geweldig nieuws! Het betekent dat krekels superefficiënt zijn om te kweken, en dat wil zeggen dat er veel minder voer nodig is om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren.

Bron: Van Huis, A., Van Itterbeeck, J., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. (2013). Edible insects: future prospects for food and feed security (No. 171). Food and Agriculture Organization of the United Nations.

edibility

Eetbaarheid

80%
Krekels
55%
Kip & Varkensvlees
40%
Rundvlees

Afgezien van de meeste dieren, kunnen bijna alle delen van een krekel worden gegeten. Meer lekkers en minder afval, hoe cool is dat?

Bron: Van Huis, A., Van Itterbeeck, J., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. (2013). Edible insects: future prospects for food and feed security (No. 171). Food and Agriculture Organization of the United Nations.

circulaire economie

Circulaire economie

Krekels zijn circulaire kampioenen!

Uit onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation blijkt dat de samenleving voor elke dollar die aan voedsel wordt uitgegeven, twee dollar betaalt aan gezondheids-, milieu- en economische kosten. Bovendien gaat momenteel 25 à 30% van het totale geproduceerde voedsel verloren of wordt verspild.

Hoe raken we af van het huidige lineaire 'ontginnen - produceren - afval' model? Hoe kunnen we ons kapot voedselsysteem herstellen?

In een circulaire economie worden voedselresten omgezet in een breed scala aan waardevolle materialen, waardoor nieuwe waardeketens de kiem worden voor een bloeiende bio-economie. Op die manier verrijkt voedselproductie het milieu, in plaats van het omzeep te helpen.

Raad eens? Op stadsboerderijen kunnen krekels gekweekt worden op basis van reststromen uit de voedingsindustrie. Zo helpen krekels voorkomen dat waardevolle voedingsstoffen worden verspild en spelen ze een sleutelrol in de lokale circulaire economie.

Wij zijn helemaal voor duurzaamheid

Verpakkingen Verpakkingen Als het over verpakkingen gaat, blijkt de meest duurzame oplossing vanuit milieu...
Nutri-Score Nutri-Score We gebruiken het Nutri-Score-label als kompas tijdens het ontwikkelen van gezond...
B Corp B Corp B staat voor Benefit, en wij hebben er véél. Lees er hier meer over!